Ο βιοτεχνολόγος του πανεπιστημίου Stanford, Manu Prakash και οι συνάδελφοί του, σκέφτηκαν πόσο χρήσιμο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα ήταν ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους ιατρικό εργαλείο όπως το μικροσκόπιο. Αυτό υποστηρίζουν στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και, προτείνουν ένα νέο μικροσκόπιο που μπορεί να εκτυπωθεί σε ένα απλό κομμάτι χαρτί και να συναρμολογηθεί, μέσα σε 10 λεπτά, μαζί με μερικά ακόμα… σύνεργα.
Τα διάφορα μέρη αυτού του DIY μικροσκοπίου που επινόησε ο Dr. Prakash, εκτυπώνονται σε ένα κομμάτι χαρτόνι το οποίο κόβει κανείς με ψαλίδι. Τα πρόσθετα «αξεσουάρ» που χρειάζεται κανείς να έχει γι αυτό το αυτοσχέδιο μικροσκόπιο, είναι ένας φακός για την μεγέθυνση, ένα LED για φωτισμό και, μία μπαταρία μικρή, σαν αυτή που χρησιμοποιείται στα ρολόγια χειρός.
Στις βίντεο που θα δείτε παρακάτω και δείχνει βήμα προς βήμα την κατασκευή, φαίνεται πως για την συναρμολόγηση χρησιμοποιούνται οι βασικές αρχές του origami και, αν αναρωτιέστε για το πώς θα μπορέσει ένας επιστήμονας στον αναπτυσσόμενο κόσμο να δει το δείγμα του σε αυτό το αυτοσχέδιο μικροσκόπιο, μπορεί τοποθετήσει το δείγμα αίματος σε μία κολλητική ταινία και να επιτύχει μεγέθυνση μέχρι και 2000 φορές, μεγέθυνση που είναι αρκετή για να εντοπίσει τα παράσιτα που προκαλούν την ελονοσία παραδείγματος χάριν.
Μπορείτε να δείτε την εργασία του Dr. Prakash και των συναδέλφων του, εδώ.