15.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Νέα στοιχεία για το νερό στον Άρη αποκάλυψε το κινεζικό ρόβερ Zhurong

    Ο Άρης αποτελεί τον πλανήτη που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και αρκετές φορές η ύπαρξη νερού έχει γίνει αντικείμενο μελετών και συζητήσεων. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ίσως υπήρχε νερό στο γειτονικό πλανήτη περίπου πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όμως μια νέα αποκάλυψη έρχεται τώρα να θέσει το ζήτημα σε νέα βάση.

    Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης στο Πεκίνο και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Γιανγκ Λίου, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το κινεζικό ρόβερ Zhurong, εκτιμούν ότι ίσως νερό υπήρχε στον Άρη πριν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια και όχι έως πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια που είναι η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα. Το ρόβερ κινείται στον μεγάλο και σχετικά ανεξερεύνητο κρατήρα Utopia Planitia του βόρειου Άρη από τον Μάιο του 2021. Μέχρι σήμερα έχει καλύψει μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Τα δύο φασματόμετρα του Zhurong ανέλυσαν πετρώματα στην επιφάνεια του κρατήρα και βρήκαν την χημική «υπογραφή» του νερού σε ένυδρα ορυκτά, τα οποία προέρχονται από την πιο πρόσφατη εποχή στην γεωλογική αρειανή ιστορία, τη λεγόμενη «Αμαζόνια». Μια εποχή που οι επιστήμονες θεωρούσαν έως τώρα ότι ήταν κρύα και άνυδρη.

    Σημειώνεται ότι τα ευρήματα αυτά δε μπορούν από μόνα τους να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα και θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και από άλλα ευρήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    To ξενοδοχείο της Pixar ετοιμάζει η Disney (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles