24.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Νέο ΑΙ σύστημα από τη Meta μεταφράζει 200 γλώσσες

    Η γλώσσα αποτελεί το σημαντικότερο μέσο επικοινωνίας, μπορεί όμως να αποτελέσει σε κάποιες περιπτώσεις εμπόδιο στον ψηφιακό κόσμο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας εργαλεία μετάφρασης για εκατοντάδες γλώσσες, δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο και αδυνατούν να λάβουν μέρος στις online συνομιλίες και κοινότητες χρησιμοποιώντας τη μητρική τους γλώσσα. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, γι’ αυτό η Meta αποφάσισε να αναλάβει δράση.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να μεταφράσει 200 διαφορετικές γλώσσες, το No Language Left Behind (NLLB). Όπως η ίδια επισημαίνει, το ΑΙ εργαλείο όχι μόνο μεταφράζει περισσότερες γλώσσες από αντίστοιχα συστήματα που κυκλοφορούν, αλλά μεταφράζει πιο αποτελεσματικά έχοντας 44% καλύτερη μέση ποιότητα. Για μερικές αφρικανικές και ινδικές γλώσσες ισχυρίζεται ότι η βελτίωση της μεταφραστικής ποιότητας ξεπερνά το 70% σε σχέση με το παρελθόν. Το σύστημα έχει κυκλοφορήσει με ανοικτό πηγαίο κώδικα, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να βελτιώσει το “έξυπνο” λογισμικό του.

    Η Meta αναφέρει σχετικά: “Με στόχο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διασυνδεθούν καλύτερα σήμερα και να γίνουν μέρος του αυριανού metaverse, οι ερευνητές μας στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν το NLLB, μια προσπάθεια να αναπτυχθούν ικανότητες μηχανικής μετάφρασης υψηλής ποιότητας για τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου”.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραιτείται το TikTok από την επέκταση του live shopping σε Ευρώπη και ΗΠΑ (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles