23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    O K. Στεφανίδης (Senior Key Account Manager) μας μιλάει για τη δυναμική παρουσία της Logitech στη χώρα μας (συνέντευξη)

    H Logitech είναι ένα αγαπημένο τεχνολογικό brand που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις για το τι σημαίνει και για το πόσο “μιλάει” στις καρδιές των Ελλήνων καταναλωτών. Η Logitech ξεκίνησε την ιστορική πορεία της πριν από περίπου 41 χρόνια και έκτοτε έχει κατάφερει να συνδεθεί (όσο καμία άλλη εταιρεία hardware) με την αγορά των περιφερειακών για PC (κι όχι μόνο). Έχοντας μια πληθωρική παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων και προσφέροντας λύσεις για κάθε τύπο χρήστη και βαλάντιο, δεν θα πρέπει να μας προξενεί εντύπωση που η Logitech θέτει διαρκώς πολύ ψηλά τον πήχη! Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Κωνσταντίνο Στεφανίδη (Senior Key Account Manager Logitech), ο οποίος μας έδωσε μια σαφή εικόνα τόσο για τη δυναμική και τη θέση της εμβληματικής εταιρείας στη χώρα μας, το κατά πόσο η πανδημία επηρέασε την ανάπτυξη της, αλλά και για τα “τολμήρα” μελλοντικά σχέδια της Logitech στους χώρους του gaming και του sustainability.  

    Κωνσταντίνος Στεφανίδης (Senior Key Account Manager Logitech)

     

    D.L.: Τα brands τεχνολογίας φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει δυναμικά στην Ελλάδα. Θεωρείται η χώρα μας αναπτυσσόμενη αγορά; Βλέπετε να συνεχίζεται αυτή η αυξητική τάση;

    Κ.Σ.: Η Ελλάδα έχει γίνει πολύ ελκυστική χώρα για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συνεπώς βλέπουμε πολλά μεγάλα ονόματα του κλάδου να επιλέγουν τη χώρα για να δημιουργήσουν innovation hubs. Παρά το γεγονός ότι δε μιλάμε για ένα καινούριο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων που έχει δημιουργήσει ένα αναδυόμενο ψηφιακό οικοσύστημα. Η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και για πρώτη φορά η χώρα μας συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 10 πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην Ευρώπη. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

    D.L.: Ειδικότερα, στη Logitech παρατηρήσαμε μία αξιοσημείωτη αύξηση σε ανθρώπινο δυναμικό σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Κ.Σ.: Η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της  Logitech σε Ελλάδα και Κύπρο είναι το αποτέλεσμα του σταθερού ρυθμού ανάπτυξης που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα έχουμε επενδύσει στο Marketing, που είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας, καθώς αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο του brand για τους καταναλωτές μας. Οι καταναλωτές αναζητούν κάτι περισσότερο από προϊόντα και υπηρεσίες – μία προσέγγιση marketing που έχει επικρατήσει στη συγκεκριμένη αγορά. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού μας ανά χώρα. Για να το καταφέρουμε,  λειτουργούμε με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών, με ενέργειες Marketing που αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους τα προϊόντα μας αξίζουν να προτιμηθούν.

    D.L.: Πώς άλλαξε το τοπίο μετά την πανδημία; Βοήθησε η υβριδική εργασία στο να δημιουργηθούν καινούρια προϊόντα;

    Κ.Σ.: Η υβριδική εργασία άλλαξε σημαντικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι αυξήθηκε δραματικά κατά την πανδημία. Σήμερα, βέβαια, η εργασία από το σπίτι μετασχηματίστηκε σε εργασία από οπουδήποτε, αποκτώντας και υβριδικά χαρακτηριστικά.  Η εργασία εξ αποστάσεως δεν θεωρείται πια προσωρινή λύση αλλά θα συνεχίσει σε μόνιμη βάση.

    Τα πολιτισμικά και τεχνολογικά εμπόδια έχουν εξαλειφθεί και οι εργαζόμενοι πλέον θέλουν να δουλεύουν από το σπίτι τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα. Η Logitech έχει εστιάσει στο λανσάρισμα νέων προϊόντων που βοηθούν τους πελάτες μας να δουλέψουν από οπουδήποτε. Έχουμε δημιουργήσει διάφορα νέα προϊόντα που εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες: Εργονομικά, λεπτά, ελαφριά, αθόρυβα αλλά και εύκολα για μεταφορά στην τσάντα ή μερικές φορές ακόμα και στην τσέπη!

    Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ότι οι καταναλωτές αναζητούν τα εργονομικά προϊόντα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν  ότι οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στην υγεία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Για να υποστηρίξει αυτή την ανάγκη, η Logitech παρουσίασε μια νέα σειρά εργονομικών προϊόντων όπως το Πληκτρολόγιο Logitech Ergo K860 και το Ποντίκι Logitech Ergo Lift. Επίσης, έχουμε αναβαθμίσει ορισμένα από τα προϊόντα μας και προσθέσαμε εκδόσεις “Mini”, για να εξυπηρετήσουμε την πρακτική της εργασίας από οπουδήποτε. Για παράδειγμα, για το Performance Range «Logitech MX» παρουσιάσαμε φέτος ένα πληκτρολόγιο MX «Mini», προκειμένου να προσφέρουμε στον καταναλωτή μεγάλη ποικιλία σταθμών εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

     

    D.L.: Για τη Logitech το gaming είναι ξεχωριστή κατηγορία, ενώ πέρυσι είδαμε πολλά νέα προϊόντα. Βλέπετε μια αυξανόμενη δυναμική για το gaming και στην Ελλάδα;

    Κ.Σ.: Η ζήτηση στην κατηγορία Gaming έχει αυξηθεί  τα τελευταία χρόνια – και θα συνεχίσει και μελλοντικά . Είχαμε μερικές εξαιρετικές δραστηριότητες φέτος με τους συνεργάτες μας στη Λιανική και με Επιχειρηματικούς Εταίρους, όπως τα Internet Cafe.

    Βλέπουμε ότι η ελληνική αγορά έχει αγκαλιάσει τα λανσαρίσματα των νέων προϊόντων μας. Φέτος κυκλοφορήσαμε μια νέα έκδοση του πιο επιτυχημένου μας Gaming Mouse Logitech G502 – την σειρά gaming ποντικιών Logitech G502 X. Η σειρά G502 X επανασχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε εκ νέου με τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες gaming. Η κυκλοφορία ήταν πολύ επιτυχημένη και λάβαμε εξαιρετικές κριτικές για αυτά τα προϊόντα. Αυτό μας δείχνει ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα την εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών στην  κατηγορία του Gaming.

    Επιπλέον, λανσάραμε προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες gamer  – τη συλλογή LogitechG Aurora. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλό ποσοστό στο σύνολο των gamer, το οποίο για την Ελλάδα αποτελεί πάνω από το 40%. Σκοπεύουμε στο μέλλον να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την κατηγορία gamer  βελτιστοποιώντας τη γκάμα μας με προϊόντα όπως για παράδειγμα αυτά της σειράς Aurora, και προσφέροντας επιλογές επιπλέον χρωμάτων σε ήδη υπάρχουσες σειρές.

    Για το επόμενο έτος έχουμε ήδη στο πλάνο μας μερικά πολύ συναρπαστικά νέα προϊόντα, τα οποία θα υποστηρίξουν περαιτέρω τους στόχους που έχουμε θέσει για την ανάπτυξη μας στην κατηγορία Gaming.

    D.L.: Η αειφορία ήταν μια πολύ σημαντική λέξη  φέτος – τι κάνει η Logitech σε αυτόν τον τομέα;

    Κ.Σ.: Η βιωσιμότητα είναι καταλύτης για τη Logitech και φέτος είχαμε κάποια σπουδαία επιτεύγματα. Τον Νοέμβριο του 2020, η Logitech ανέλαβε τη μελλοντική δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2021, περισσότερο από το 50% των ποντικιών και των πληκτρολογίων στο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Logitech – το χαρτοφυλάκιο Creativity & Productivity (C&P) – θα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό. Τον Φεβρουάριο του 2022, γιορτάσαμε την επίτευξη του στόχου μας, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 το 65% των ποντικιών C&P, των πληκτρολογίων και των σύνθετων μονάδων χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένο πλαστικό. Από τον επόμενο χρόνο και μετά σκοπεύουμε να βελτιώσουμε το αποτύπωμά μας ακόμα περισσότερο.

    D.L.: Ως στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο του Λιανεμπορίου στην Ελλάδα, αναγνωρίζετε διαφορές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν; Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο μεγαλύτερης σταθερότητας;

    Κ.Σ.: Πρώτα από όλα, πρέπει να αναλογιστούμε τη σημασία του κλάδου του λιανικού εμπορίου για την ελληνική οικονομία. Είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης – απασχολώντας περίπου το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

    Σίγουρα ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πανδημία COVID-19 μεταμόρφωσε τον τομέα του λιανικού εμπορίου με διάφορους τρόπους: οδηγώντας την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, επαναπροσδιορίζοντας τις συνήθειες και τις προτεραιότητες των καταναλωτών και διαταράσσοντας την αλυσίδα εφοδιασμού. Τα digital channels ειδικά μετά την πανδημία,  θα προτιμώνται όλο και περισσότερο ως ο κύριος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ brands και καταναλωτών.

    Οι διαδικτυακές αγορές αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αναγκάζοντας την λιανική να προσαρμοστεί στο νέο οικοσύστημα. Τα τελευταία χρόνια οι έμποροι λιανικής έχουν εστιάσει στη δημιουργία μιας πολυκαναλικής προσέγγισης με στόχο το  να προσφέρουν στον καταναλωτή μια εξαιρετική εμπειρία σε όλα τα κανάλια – από το κατάστημα μέχρι το διαδίκτυο.

    Μια άλλη τάση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι τα υπάρχοντα  και νέα marketplaces – τα οποία υπερβαίνουν τη γεωγραφική εγγύτητα και μπορεί να φτάσουν στους καταναλωτές ανεξάρτητα από τη φυσική τους τοποθεσία. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που οι έμποροι λιανικής έχουν και συνεχώς βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών τους για να προσελκύσουν τους αγοραστές  από τα online marketplaces.

    Καταλήγοντας, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αλλαγές καθώς διανύουμε μια ιδιαίτερη  μεταβατική περίοδο. Θεωρώ ότι, δεδομένων των κρίσεων που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα δούμε ξανά μεγαλύτερη σταθερότητα. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να έχουν θετικό πρόσημο  και να βοηθήσουν διάφορους κλάδους να αναπτυχθούν οι οποίοι και με την σειρά τους θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη.

    ****

    Ο κύριος Στεφανίδης διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο του Retail και έχει εργαστεί σε επιτελικές  θέσεις σε  μεγάλες εταιρείες του Κλάδου. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Kingston University.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles