Υπάρχει ένα website, ή μάλλον ένα e-shop το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί την χαρά των λιμπερτίνων, όχι μόνο για τα είδη που εμπορεύεται αλλά για τον τρόπο που το κάνει. Ο λόγος για το Silk Road, ένα αντίστοιχο του eBay στο οποίο χρήστες διαφημίζουν την παράνομη πραμάτια τους και πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ τους.
Πώς κάνουν όμως συναλλαγές χωρίς να τους παρακολουθούν οι αρχές; Πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση από έναν οποιονδήποτε browser. Μπορεί κανείς να οδηγηθεί στο site αποκλειστικά μέσω του TOR, ενός software που σκοπό του έχει να περιπλέκει λίγο τα πράγματα και να προστατεύει την ανωνυμία του χρήστη. Απ’ ότι φαίνεται, για να το λειτουργήσει κανείς χρειάζεται να έχει κάποιες παραπάνω τεχνικές γνώσεις. Έπειτα, ο χρήστης δημιουργεί έναν λογαριασμό στον οποίο η ανωνυμία του είναι πλήρως προστατευμένη. Καταθέτοντας συμβατικά χρήματα στο Mt. Gox Bitcoin Exchange αγοράζει το νόμισμα της κοινότητας, το Bitcoin που πήρε το όνομά του από το θρυλικό Bittorrent, και πραγματοποιεί τις αγορές του.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η κοινότητα αυτή στην οποία μπορείς να βρεις ότι παραισθησιογόνο μπορείς να φανταστείς, έχει αρχές. Ο webmaster αναφέρει πως απαγορεύονται οι συναλλαγές που αφορούν οτιδήποτε έχει σκοπό να βλάψει, να εξαπατήσει, να σκοτώσει και να προκαλέσει μαζικές δολοφονίες”. Άρα, αν κανείς θέλει να βρει απεμπλουτισμένο ουράνιο στο εν λόγω site, ευτυχώς ατύχησε.
Οι χρήστες είναι απολύτως ικανοποιημένοι από τις συναλλαγές τους και τις αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα, λένε οι ίδιοι.
Μέχρις στιγμής, κανένας από τους χρήστες ή ο ίδιος ο webmaster δεν έχει καταστεί δυνατόν να “πιαστεί” από τις αρχές. Είναι θέμα χρόνου όμως κάποιος πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών να φτιάξει ένα ψεύτικο account. Αυτό που πρεσβεύουν όμως όσοι το χρησιμοποιούν είναι πως επιτέλους έχουν κατορθώσει να φτιάξουν μία μυστική μαύρη αγορά που λειτουργεί έξω από το καθεστώς των τραπεζικών συναλλαγών και των συμβατικών νομισμάτων. Μία μαύρη αγορά που τους επιτρέπει να συνδιαλέγονται ελεύθερα. Μάλλον μιλάμε για ένα κρυφό internet πίσω, ή κάτω από το internet; ή μία Zion από “μυημένους” χρήστες;
Τα εύσημα στον Adrian Chen του Gawker. Αυτό, είναι ρεπορτάζ.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.