18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη «Smart Cities» στην Κύπρο

    Την ετοιμότητα του Υφυπουργείου του να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις «Smart Cities» πριν από το τέλος του 2023, εξέφρασε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρία σε ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία.

    Όπως είπε, «Πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο που στόχο έχει να μετατρέψει τους Δήμους των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» βελτιώνοντας και λύνοντας, με καινοτόμες, βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις, διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας προς όφελος των πολιτών».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υφυπουργός χαρακτήρισε την Κύπρο, ως μια χώρα με τεράστια προοπτική επενδυτικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, με ένα οικοσύστημα το οποίο αρχίζει να εδραιώνεται και να μεγαλώνει. Σημαντικοί παράγοντες για την ενίσχυση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηζαχαρία, είναι ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός, η ένταξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον κβαντικό υπολογισμό, η θωράκιση της κυβερνοασφάλειας τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων, η πρόσβαση των επιχειρήσεων στα κρατικά ερευνητικά εργαστήρια και η εμπορική αξιοποίηση των ευρημάτων που προκύπτουν από αυτά.

    Ο κ. Χατζηζαχαρία αναφέρθηκε επίσης στη πρόσφατη δημιουργία  του Κεντρικού Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ευνοεί τη ανάπτυξη τεχνοβλαστών μέσω των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ μέσα από τη διαβούλευση του Υφυπουργείου με το οικοσύστημα έχει τεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας ρυθμιστικών «sandboxes» (ελεγχόμενες περιοχές), όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διενεργήσουν πειραματικές διαδικασίες για προϊόντα ή υπηρεσίες χωρίς να συμμορφώνονται πλήρως με τους υπάρχοντες κανονισμούς.

    Τα «sandboxes» θα επιτρέπουν στις εταιρείες να πειραματίζονται και να συλλέγουν δεδομένα για τις λύσεις τους, ενώ οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην προστασία των καταναλωτών και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς του κράτους, αφότου ολοκληρωθεί η πειραματική διαδικασία.

    Στόχος είναι η προώθηση της καινοτομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι προστατεύονται τα συμφέροντα των καταναλωτών, η ακεραιότητα της αγοράς και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα ρυθμιστικά «sandboxes» χρησιμοποιούνται συχνά σε αναδυόμενους τομείς όπως το fintech και η ψηφιακή υγεία.

    Ωστόσο, για την εφαρμογή ενός τέτοιου τομέα στην Κύπρο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης.

    «Ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας και του Υφυπουργείου παραμένει πάντοτε η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με τη χρήση των δυνατοτήτων που μας δίδονται μέσω της τεχνολογίας», ανάφερε καταληκτικά ο υφυπουργός.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles