23 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Resident Evil 4 Remake Review

    Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ο κόσμος του gaming γνώρισε το Resident Evil 4, μια προσθήκη στην εμβληματική σειρά της Capcom που μια πολύ μεγάλη μερίδα των fans την θεωρεί ως τo καλύτερο Resident όλων των εποχών. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν, το να επιχειρήσεις να κάνεις ένα remake πάνω στο Resident Evil 4 αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό task. Παρόλα αυτά, η ιστορία έδειξε ότι με την επιτυχία που σημείωσαν τα Resident 2 και 3, ήταν λογικό και αναμενόμενο ότι και το 4ο μέρος θα περνούσε το κατώφλι της σύγχρονης εποχής. Με το Resident Evil 4 να θεωρείται «game changer» στη θρυλική σειρά, εύλογα οι fans ανυπομονούσαν για το εάν η Capcom θα μπορούσε να «ανταποκριθεί»… Πριν προχωρήσουμε στο αναλυτικό review μας, το μόνο που έχουμε να πούμε σε αυτό το σημείο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως να ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις…

    Habla espanol?

    Σε περίπτωση που δεν ανήκετε στους βετεράνους του gaming και δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε το Resident Evil 4 στα… νιάτα σας, το 4ο μέρος της δημοφιλούς σειράς μας μεταφέρει σε ένα alternative 2004, σε μια αγροτική περιοχή της Ισπανίας. Οι gamers μπαίνουν στα παπούτσια του Leon S. Kennedy, ο οποίος αποτελώντας πλέον έναν ετοιμοπόλεμο special agent της κυβέρνησης των Η.Π.Α. καταφτάνει στην Ιβηρική με μια ειδική αποστολή, καθώς καλείται να βρει και να σώσει την κόρη του Αμερικανού προέδρου, Ashley Graham, η οποία αγνοείται.

    Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του Resident Evil 4 πολύ σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους μαινόμενους «zombified» Ισπανούς κατοίκους της περιοχής (los Ganados), οι οποίοι είναι μολυσμένοι με το «Las Plagas», ένα παράσιτο το οποίο είναι ακόμη πιο εξελιγμένο από τον T-Virus. Πολύ σύντομα ο Leon θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει το κουβάρι του τρόμου που σχετίζεται με την απαγωγή της κόρης του πρόεδρου, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τον Mastermind πίσω από αυτή την εφιαλτική υπόθεση. Με κάθε δευτερόλεπτο να μετράει, ο χρόνος φυσικά είναι εις βάρος του και η Umbrella Corporation και ο Albert Wesker για μια ακόμη φορά κινούν τα νήματα, κάνοντας τις δικές τους κινήσεις στη σκακιέρα…

    Όπως οι «παλιοί» γνωρίζουν καλύτερα το αρχικό Resident Evil 4 θεωρείται ένα μοναδικό action survival horror αριστούργημα, το οποίο ξεχώριζε για την over-the-top δράση και την creepy ατμόσφαιρά του. Με επιρροές στο ύφος και στην αισθητική από το The Thing του Carpenter και το Evil Dead του Sam Raimi, πασπαλισμένο φυσικά με μια essence από Lovecraft και τις αρχικές επιρροές από το Onimusha 3, το Resident Evil 4 διακρίνεται για το καθηλωτικό story που θα σε κρατήσει με κομμένη την ανάσα από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Το δε remake όχι μόνο πατάει γερά στα «σεναριακά» θεμέλια του αρχικού παιχνιδιού, αλλά παράλληλα εξελίσσει ακόμη περισσότερο το story, προσθέτοντας κι άλλο περιεχόμενο, παραπάνω βάθος στους χαρακτήρες και μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια, οι δημιουργοί του RE4 Remake κατάφεραν να το καταστήσουν ακόμη πιο πλούσιο σε επίπεδο story.

    Σε σύγκριση με το game του 2005, αυτό που καταφέρνει το remake είναι να δημιουργήσει ένα καλύτερο συναισθηματικό «δέσιμο» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και κατ΄ επέκταση με τον ίδιο τον παίκτη. Εκτός του πρωταγωνιστή Leon, όλοι οι main characters διαθέτουν ειδικό βάρος. Για παράδειγμα, μια πολύ ευχάριστη αλλαγή έχει γα κάνει με τον ρόλο της Ashley, η οποία δεν είναι τόσο «άψυχη», άνευρη (και σπαστική) όπως στο original, βγάζοντας περισσότερο δυναμισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «latin-lover» Luis, o οποίος έχει υποβληθεί και αυτός σε ένα είδος ρετουσαρίσματος για να ταιριάζει καλύτερα με το συνολικό concept. Σε γενικές γραμμές, αυτό που διαπιστώνει κανείς σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι είναι ότι οι δημιουργοί έχουν «επενδύσει» αυτή τη φορά όχι μόνο στη λεπτομέρεια, αλλά και στη συνοχή του backstory που πλαισιώνει τους ήρωες και στο πως αυτό «ταιριάζει» και «κουμπώνει» με το σύμπαν του Resident Evil στο σύνολο του, καθώς είναι εμφανές ότι τίποτα δεν είναι παράταιρο ή αφημένο στη τύχη.

    Κρίνοντας από τα παραπάνω και συνδυάζοντας τα με την ξεχωριστή dark ατμόσφαιρα και τα horror vibes που κόβουν την ανάσα, το σεναριακό υπόβαθρο και το story του RE4 Remake θα σας χαρίσουν ένα άκρως ανεπανάληπτο immersive rollercoaster συναισθημάτων που στις περίπου 15 ώρες που διαρκεί η όλη εμπειρία παιχνιδιού θα σας κάνει να μην θέλετε με τίποτα να αφήσετε το controller από τα χέρια σας.

    Modernizing an… old dog!

    Όπως συνηθίζουν να αναφέρουν και οι Άγγλοι σε μια πολύ γνωστή τους λαϊκή παροιμία: «You Can’t teach an old dog new tricks» (κοινώς ελληνιστί δεν μπορείς να μάθεις σε έναν γερασμένο σκύλο, νέα κόλπα), ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει με τo Resident Evil 4 Remake! Οι δημιουργοί της Capcom έβαλαν τα δυνατά τους και επανασχεδιάσανε σχεδόν το 90% του παιχνιδιού, τόσο από άποψη κόσμου και level design, όσο και από μηχανισμούς του gameplay, οι οποίοι πλέον είναι περισσότερο ευέλικτοι και σύγχρονοι. Έχοντας άλλωστε η Capcom και την εμπειρία των προηγούμενων δύο remakes της (RE2 και RE3), οι developers της γνώριζαν πολύ καλά ποιον δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουν στο reimagining του 4ου game της σειράς. Και σίγουρα οι ομοιότητες με τον τίτλο του 2005 υπάρχουν, όμως οι δημιουργοί του νέου RE4 προχώρησαν σε μια σειρά από προσθήκες, οι οποίες καθιστούν το remake έναν τίτλο που ανήκει στο 2023.

    Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ενδεχομένως αναβάθμιση έχει να κάνει με  το combat system και τη δυνατότητα του ήρωα να κινείται και να πυροβολεί. Χωρίς να αλλάζει η πατροπαράδοτη συνταγή των Resident Evil, όπου οι gamers καλούνται να επιβιώσουν απέναντι στα μανιασμένα zombies κάνοντας οικονομία πυρομαχικών και… κινήσεων, το Resident Evil 4 Remake σε καμία περίπτωση δεν απαρνείται τις ρίζες του, καθώς πρόκειται για ένα «survival» game κι όχι για ένα mindless run ‘n gun shooter. H προσεκτική χρήση και η οικονομία δυνάμεων είναι αυτό το στοιχείο που θα σας βοηθήσει να επιβιώσετε, με την Capcom να διατηρεί στο «ακέραιο» την αγωνία που καλλιεργείται με τα λιγοστά πυρομαχικά τα inventory slots που συνήθως απλώς δεν… επαρκούν. Παράλληλα, αποτελώντας ένα κλασικό Resident δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η έμφαση στην εξερεύνηση και στα μυστικά που βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά σημεία των επιπέδων, μέσω μιας σειράς side-quests και puzzle solving elements που αν μη τι άλλο αποτελούν ένα «ευχάριστο διάλειμμα» από το «ξεκαθάρισμα» των infested zombies.

    Οι δε μηχανισμοί του gameplay έχουν μια ροπή περισσότερο προς την πιο tactical αντιμετώπιση της μάχης σε σύγκριση με το αρχικό παιχνίδι, ενώ η εισαγωγή ενός parrying system αναμφίβολα αλλάζει τα δεδομένα, καθιστώντας το κομμάτι του combat πιο ζωντανό και με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό interaction. Το δε μαχαίρι που χρησιμοποιεί ο Leon αποκτάει και έναν πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς διαθέτει συγκεκριμένη αντοχή και εάν σπάσει τότε τίθεται νοκ-άουτ (στη συνέχεια θα πρέπει να επισκευαστεί στον vendor ή να χρησιμοποιηθεί ένα από τα λιγότερο αποδοτικά αναλώσιμα μαχαίρια που ο Leon μπορεί να βρει διάσπαρτα στο περιβάλλον). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η χρήση του μαχαιριού βοηθάει τόσο ως αμυντικό όπλο, καθώς μπορείτε να αποκρούσετε τις επιθέσεις των αντιπάλων σας, αλλά και ως επιθετικό εφαρμόζοντας μια stealth «sneak» επίθεση, λυτρώνοντας έτσι έναν infested Ganado από την μίζερη ύπαρξή του…

    Το στοιχείο που σίγουρα δεν υπήρχε στο αρχικό RE4 είναι ο πολυποίκιλος τρόπος που μπορείτε να προσεγγίσετε τη μάχη. Αν μη τι άλλο, το remake σας δίνει περισσότερες επιλογές, καθώς εκτός από τον πατροπαράδοτο τρόπο που απλώς θέλετε να ανοίξετε τρύπες με τα όπλα σας στην σάπια σάρκα των infested zombies που σας επιτίθενται, μπορείτε να στήσετε παγίδες, να εκμεταλλευθείτε διάφορα environmental αντικείμενα που θα παγιδεύσουν τους αντιπάλους σας ή να τρυπώσετε κάτω από την μύτη τους για ένα αιφνιδιαστικό θανατηφόρο χτύπημα. Δεν σας κρύβουμε ότι κάθε infested που πέφτει από τα χέρια σας, δημιουργεί ένα συναίσθημα σαδιστικής ικανοποίησης, με τη μάχη και την καταιγιστική δράση να ανεβάζει παλμούς και αδρεναλίνη στο… full. Βέβαια, παρόλο που στο RE4 της σύγχρονης εποχής, ο Leon μοιάζει να διαθέτει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του, οι εχθροί που θα αντιμετωπίσει είναι πιο επίμονοι και μοχθηροί από ποτέ. Μόλις «καταλάβουν» ότι βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση θα συνεχίσουν να σας επιτίθενται ξανά και ξανά με αμείωτη ένταση, με στόχο να σας στριμώξουν στα σχοινιά σε σημείο ασφυξίας. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας, σε σημείο που να χρειάζεται να επαναλάβετε κάποια από τα «δύσκολα» σημεία, εφαρμόζοντας κάθε φορά διαφορετικές τακτικές επιβίωσης, βρίσκοντας με αυτόν τον τρόπο την προσέγγιση που σας ταιριάζει καλύτερα.

    Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε και σε δύο κομμάτια του remake, τα οποία έχουν περαστεί μέσα από ένα πιο «μοντέρνο» φίλτρο. To ένα είναι τα Boss encounters, όπου η Capcom έδωσε τον καλύτερο της εαυτό για να επανασχεδιάσει τις αναμετρήσεις ενάντια τους και να κάνει έτσι την εμπειρία του παιχνιδιού ακόμη πιο δυναμική και engaging (αν και τα boss fights δεν είναι το focus στο Resident Evil 4, χωρίς αυτό να μας χαλάει) και η ύπαρξη της Ashley. Ειδικότερα, τα sequences που θα χρειαστεί να ελέγξετε τον Leon και την κόρη του προέδρου έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το original, με την Capcom ουσιαστικά να απαλείφει τους τεχνολογικούς περιορισμούς του παρελθόντος. Ο έλεγχος και των δύο ηρώων πλέον κυλάει σα νεράκι (o Leon μπορεί να δώσει δύο εντολές stay και follow στην Ashley), με καλύτερο A.I. προβάλλοντας έτσι μια απλότητα που αν μη τι άλλο είναι λειτουργική. Τέλος, εμφανώς πιο βελτιωμένος είναι και ο μηχανισμός των vendors, με καλύτερο trading των πολύτιμων αντικειμένων που έχετε αποκτήσει σε σχέση με το original που δεν αντάμειβε ιδιαίτερα τον παίκτη.

    Me gusta Resident Evil 4 Remake!

    Εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα, εδώ νομίζουμε πως ούτε το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν μπορεί να περιγράψει το αίσθημα του καθαρόαιμου τρόμου που μπορεί να μεταδώσει το remake του Resident Evil 4. Από τα μυστηριώδη και σκοτεινά visuals, τα lighting effects που μαγεύουν, μέχρι τους creepy ψιθύρους των infested που προέρχονται από κάθε κατεύθυνση, την κινηματογραφική πλοκή και τα συνεχή jump scares, αν μη τι άλλο το Resident Evil 4 Remake μεταδίδει ένα απόκοσμο feeling τρόμου που σας συντροφεύει σε κάθε σας βήμα. Δεν σας κρύβουμε ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε κόμπο στο στομάχι ή θα αισθανθείτε μια περίεργη παγωμάρα να διαπερνάει την ραχοκοκαλιά σας, καθώς ο τίτλος της Capcom είναι ανατριχιαστικά όμορφος, σκοτεινός και συγχρόνως “unique”, υπενθυμίζοντας σε όλους τον βασικότερο λόγο που το 4o game της εμβληματικής σειράς θεωρείται το καλύτερο Resident όλων των εποχών. Φυσικά, ορισμένα ζητήματα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα μια σειρά από low-texture γραφικά, κάποια bugs (τα οποία όμως διορθώνονται) και κάποιοι περιορισμοί στην graphics engine. Επιπλέον, θεωρούμε ότι το development team θα μπορούσε να εστιάσει παραπάνω στην Ada Wong, προσφέροντας παράληλλα περισσότερο post-game content που θα ενδυνάμωνε την αντοχή του RE4 Remake στο χρόνο. Ωστόσο, τα παραπάνω μοιάζουν σα να ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα στην προσπάθεια μας να ανακαλύψουμε κάποιες αδυναμίες του παιχνιδιού.

    Ολοκληρώνοντας, το Resident Evil 4 Remake επιτυγχάνει να προσφέρει στους gamers ένα ανεπανάληπτο νοσταλγικό ταξίδι όχι στο παρελθόν αλλά στο… σήμερα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα για το πώς μια εταιρεία game development μπορεί να αναζωογονήσει έναν all-time classic τίτλο όπως το Resident Evil 4 (ένα game που μάλιστα πολλοί ήταν οι fans που θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν να υποβληθεί στη διαδικασία του remake). Χωρίς δεύτερη σκέψη, «must-have» για κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του και ένας τίτλος που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να κατακτήσει τον τίτλο του Καλύτερου της Χρονιάς…

    Ανάπτυξη: Capcom Έκδοση: Capcom Διάθεση: CD Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 93%
    HXOΣ: 96%
    GAMEPLAY: 99%
    ANTOXH: 90%
    ΓΕΝΙΚΑ: 95%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles