18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Samsung Wave 723: Χύμα στο «κύμα»

    Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε και σε μεγάλη υπόληψη το Bada OS της Samsung, όχι μόνο επειδή σαν… όνομα δεν μας έπειθε, αλλά πολύ περισσότερο επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις… προθέσεις των κορεατών να σχεδιάσουν ένα open source λειτουργικό σύστημα. Τελικά  τόσο open source δεν είναι, κατάφερε όμως να μας αλλάξει την άποψη που είχαμε για αυτό, μετά από δύο βδομάδες χρήσης του Wave 723, του πιο trendy but classy touch phone της κορεατικής εταιρίας αυτή την περίοδο.

    Bada OS λοιπόν…

    Ναι, Bada OS, γιατί όχι; ΟΚ μπορεί να μην έχει και το πιο εύηχο όνομα στην αγορά, έχει όμως δυνατότητες, στιλ, πληθώρα από έξυπνα «καλούδια» στα μενού και… αρκετά έντονα χρώματα στο UI τα οποία μπορεί και να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο… Ας τα δούμε όμως όλα από την αρχή. Το Wave 723 απευθύνεται σε νεαρούς χρήστες και… το φωνάζει. Είναι εφοδιασμένο με πληθώρα εφαρμογών για πρόσβαση σε social networks (Facebook, Twitter), επιτρέπει την άμεση σύνταξη SMS/MMS και Email μηνυμάτων ενώ μπορεί να σας φέρει σε επαφή με κολλητούς μέσω IM δικτύων. Πως γίνονται όμως όλα τα παραπάνω;  Δυστυχώς (ναι, δυστυχώς) μέσω του TouchWiz 3.0 UI το οποίο παραμένει κατά την άποψή μας το δεύτερο πιο κακοσχεδιασμένο μενού της αγοράς (με το MotoBLUR UI να έχει τα πρωτεία). Παρόλα αυτά, κάποια widgets θα βρείτε να σας περιμένουν, όχι πολλά, αλλά αρκετά για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο… «socializing μέσω κινητού».

    Το default theme για το UI της συσκευής – όπως προαναφέραμε- προκαλεί… πονοκέφαλο με τη χρήση όλων των χρωμάτων της ίριδας για την απεικόνιση των εικονιδίων και των sliding οθονών πάνω στις οποίες αυτά, εμφανίζονται. Αν δεν σας αρέσει φυσικά το χρώμα του UI μπορείτε να το αλλάξετε, επιλέγοντας κάποιο από τα διαθέσιμα themes που θα βρείτε στο online κατάστημα της Samsung, αλλά μην περιμένετε πολλά. Μέχρι στιγμής όσα κυκλοφορούν είναι μονότονα και σχεδιασμένα δίχως έμπνευση, σε σημείο που το… χρωματικό καρουζέλ, του default UI να δείχνει… παράδεισος.

    Η απόκριση του UI στο άγγιγμά μας δεν ήταν άσχημη, θα μπορούσε όμως να ήταν και καλύτερη. Ο χρήστης έχει τρία μόλις πλήκτρα (εξωτερικά) στη διάθεσή του για τη διαχείριση εισερχόμενων/εξερχόμενων κλήσεων αλλά και την είσοδο στα μενού του Bada OS, δυστυχώς όμως ενοχλητική ήταν η απαίτηση της συσκευής η αποδοχή και απόρριψη κλήσεων να γίνεται με παρατεταμένη πίεση της οθόνης αφής… πράγμα ενοχλητικό, ειδικά όταν βιάζεσαι να απαντήσεις στις κλήσεις από το αφεντικό βρε παιδί μου…

    Τεχνικά χαρακτηριστικά
    Μια χαρά τα πάει το κινητάκι. «Σφαίρα» στο net, με HSDPA υποστήριξη και η κάρτα της Wind με την οποία το εφοδιάσαμε το… εκτίμησε δεόντως. Το ίδιο καλά τα πήγε και στα του… WLAN όμως, με τη διαδικασία σύνδεσης να κρατά ελάχιστα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Πολύ μας άρεσε το UI κύλισης με την μπάρα από την κορυφή της οθόνης που (α-λα-android) κυλά προς τα κάτω εμφανίζοντας εικονίδια διαχείρισης του WLAN, Bluetooth και του σιωπηλού Προφίλ, από όποια γωνιά των μενού και αν το επιχειρήσετε. Στην ίδια μπάρα εμφανίζονται και ειδοποιήσεις του συστήματος (μήπως ζήλεψε το Android OS;), όπως εισερχόμενα SMS/MMS/Email αλλά και ενημέρωση για όσες εφαρμογές του Samsung App Store επιλέξετε να «κατεβάσετε» στο κινητό. Το είπαμε και στην αρχή: μην περιμένετε μεγάλη πληθώρα διαθέσιμων εφαρμογών αυτή την περίοδο, αφού βρίσκεται στα «σπάργανα», παρόλα αυτά κάποιες από τις βασικές εφαρμογές (Opera, Twitter, Facebook, Themes κλπ.) θα τις βρείτε να σας περιμένουν δωρεάν.

    Η συσκευή διαθέτει επίσης ένα πολύ φιλικό Bluetooth 3.0 (παρακαλώ!) πομποδέκτη που συνεργάζεται πολύ καλά με κάθε άλλο συμβατό κινητό της αγοράς, ενώ υποστηρίζει κάθε γνωστό multimedia αρχείο όπως MP3/WAV/eAAC+, MP4/H.263/H.264 κ.α. Τις ταχύτητες που υποστηρίζει φυσικά στη μετάδοση δεδομένων μέσω «Μπλε Δοντιού» δεν τις είδαμε, αφού δεν είχαμε κάποιο δεύτερο συμβατό κινητό (ή Bluetooth adaptor v3.0), αλλά επιφυλλασόμαστε για αυτό στο μέλλον. Ανάλογες επιδόσεις είχε και η λειτουργία συγχρονισμού δεδομένων με τον Η/Υ μέσω micro USB 2.0 σύνδεσης, ενώ όπως σε κάθε «ανοιχτό» λειτουργικό που σέβεται τον εαυτό του, και στο Wave 723 θα βρείτε τη λειτουργία USB mass storage. Από μνήμη όμως πως πάμε; Λίγα πράγματα, αφού μόνο 82MB είναι διαθέσιμα μετά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής και… καμία κάρτα μνήμης δεν θα βρείτε να σας περιμένει. Με 250 ευρώ τιμή άλλωστε μη ζητάτε και πολλά. Αν όμως – παρόλα αυτά- τοποθετήσετε μια καρτούλα  το κινητό θα φροντίσει να την χρησιμοποιήσετε κατάλληλα, γεμίζοντάς την με εφαρμογές από το «κατάστημα» της Samsung, αρχεία μουσικής, εικόνες, wallpapers, animations κ.α. ανάλογα με τα γούστα και τις… ορέξεις σας.

    For your eyes only…
    Όχι δεν είναι τόσο χάλια η κάμερα, μπορείτε να τη δείξετε και στους φίλους σας, δεν είναι μόνο για… προσωπική χρήση! Το αντίθετο μάλιστα. Μια χαρά λειτουργεί η αυτόματη εστίαση και η ταχύτητα λήψης φωτογραφιών πάει… «σφαίρα». Η μέγιστη ανάλυσή της βέβαια αγγίζει τα 2592 x 1944 pixels (5.0Mpixels), ενώ πολύ χρήσιμες μας φάνηκαν οι λειτουργίες αναγνώρισης χαμόγελου, geo-tagging κ.α. Για τα video βέβαια μην περιμένετε και πολλά, μόλις 240×320 pixels ανάλυση θα έχουν αυτά που θα απαθανατίσετε και ποιότητα που δεν θα ξεπερνά τα 15 καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή… όχι δεν θα πάρετε και κανένα Όσκαρ σκηνοθεσίας με αυτά. Οι Κορεάτες τέλος αναφέρουν ότι η συσκευή διαθέτει LED φλάς και εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα με αυτό. Έντονο, δυνατό ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, μπορεί να τεθεί στο Αυτόματο, στο On ή στο Off αν το επιθυμείτε, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και ο GPS δέκτης της συσκευής, για την προσθήκη geo-tagging πληροφοριών στις φωτογραφίες σας.

    Εξωτερική εμφάνιση;
    Καλή αλλά θα μπορούσε και καλύτερη. Καταρχάς αφαιρέστε το κάλυμμα της οθόνης που με τόσο στόμφο προωθούν οι σχεδιαστές της Samsung για τη – δήθεν- προστασία της οθόνης αφής. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό αλλά μαλακό υλικό για να την προστατεύει, μας θυμίζει όμως τις δερμάτινες θήκες που είχαμε πριν χρόνια για τα Pocket PC’s μας και… δεν ντρεπόμασταν να τα χρησιμοποιούμε σε… κοινή θέα. Μην ανησυχείτε, οι Κορεάτες πρόβλεψαν ότι ίσως θελήσετε να το αλλάξετε και έχουν προσθέσει στο βασικό πακέτο ένα ειδικό κάλυμμα για το κάτω μέρος της συσκευής, χωρίς το προστατευτικό υλικό, που μετατρέπει το Wave 723 σε κανονικό touch phone. Οι διαστάσεις του δεν ενοχλούν, ούτε το βάρος του που αγγίζει τα 113 γραμμάρια, ενώ γενικά αποδείχθηκε πολύ στιβαρό και ανθεκτικό. Η οθόνη αφής του είναι άμεση στην απόκριση, σκληρή στην υφή αλλά θυμίζει πλαστικό (και όχι γυαλί), ενώ τα μενού πλοήγησης «ακούν» εύκολα τις εντολές σας πάνω της. Το εικονικό QWERTY πληκτρολόγιο της συσκευής (υποστηρίζει πλήρως τα Ελληνικά) θυμίζει πολύ το αντίστοιχο του iPhone σε design, δυστυχώς όμως το μέγεθος και η απόκρισή του αποδείχθηκαν «λίγα» κάτω από εντατική χρήση.

    Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όμως και για το ηχείο της συσκευής, που μας εντυπωσίασε τόσο με την ένταση όσο και με την ποιότητά του. Λατρέψαμε πιο πολύ τα ringtones μας λοιπόν και αφήναμε το Wave 723 να χτυπά λίγο παραπάνω κάθε φορά που μας καλούσαν, ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον music player της συσκευής. Εκεί η τεχνολογία ήχου της Samsung (DNSe) αλλά και η υποδοχή για ακουστικά διαμέτρου 3.5 χιλιοστών θα κάνουν τα λίγα λεπτά (ή τις ώρες αν θέλετε) ψυχαγωγίας σας, πραγματικό υπερθέαμα.

    Try
    +Ένταση ηχείου και ποιότητα ήχου
    +Στιβαρό στην κατασκευή
    +Πολύ καλό για social messaging
    +Γρήγορο, συμπαθητικό μενού

    Cry
    – Ταλαιπωρία η αποδοχή/απόρριψη κλήσεων
    – Απλό, λιτό και υπερβολικά πολύχρωμο UI
    – Ερασιτεχνικό video recording…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles