20.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Σε τρεις επιστήμονες της κβαντικής μηχανικής το φετινό Νόμπελ Φυσικής

    Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, το Νόμπελ Φυσικής απονέμεται φέτος σε τρεις διαπρεπείς επιστήμονες κβαντικής μηχανικής. Πρόκειται για τον Γάλλο φυσικό Αλέν Ασπέ, τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ οι οποιοι τιμούνται με το εν λόγω βραβείο για τα πειράματα που διεξήγαγαν με διεμπλεγμένα φωτόνια, την επιβεβαίωση των παραβιάσων των ανισοτήτων Μπελ και το πρωτοποριακό έργο τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής.

    Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (902.315 δολάρια ΗΠΑ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

    Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη χρονιά (το 2021) τρεις επιστήμονες είχαν τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής (ήταν ο Αμερικανοϊάπωνας Σιουκούρου Μανάμπε, ο Γερμανός Κλάους Χάσελμαν και ο Ιταλός Τζόρτζιο Παρίζι).

    Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη 5/10/2022 θα απονεμηθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη 6/10/2022το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή 7/10/2022 το Νόμπελ Ειρήνης.

    Τέλος, τα βραβεία Οικονομικών Επιστημών θα κλείσουν και τον φετινό γύρο απονομής Νόμπελ, την επόμενη Δευτέρα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles