23.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Σημαντικές βελτιώσεις στη GPU φέρνουν τα M3 chips της Apple

    Πριν από μερικές ώρες, έλαβε χώρα το πολυσυζητημένο “Scary Fast” event, στο πλαίσιο του οποίου η Apple παρουσίασε επισήμως τα ολοκαίνουρια M3, M3 Pro και M3 Max chips. Η σειρά M3 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ανανεωμένων MacBook Pro 14 και 16 ιντσών, όπως και του iMac των 24 ιντσών, το οποίο ποτέ δεν είδε M2 refresh.

    Τα M3 φέρνουν κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το M1 hardware. Η GPU θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός, αφού παρουσιάστηκαν νέα χαρακτηριστικά, όπως τα hardware-accelerated raytracing και mesh shading, τα οποία θα επιτρέψουν πιο ρεαλιστικό φωτισμό και καλύτερο geometry handling. Η Apple ισχυρίζεται ότι η GPU του M3 είναι 1,8 φορές ταχύτερη σε σχέση με του M2 και 2,5 φορές ταχύτερη από το M1 στις “Pro εφαρμογές”, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Μπορείτε επίσης να περιμένετε καλύτερο power efficiency, καθώς η GPU του M3 φτάνει στο επίπεδο απόδοσης του M1, χρησιμοποιώντας τη μισή ισχύ.

    Συνοπτικά, το απλό M3 διαθέτει CPU 8 πυρήνων και GPU 10 πυρήνων. Η Apple ισχυρίζεται ότι είναι έως και 35% ταχύτερο από το M1 και μπορεί επίσης να υποστηρίξει έως και 24 GB unified RAM. Το M3 Pro ανεβάζει τον πήχη με CPU 12 πυρήνων και GPU 18 πυρήνων, ενώ προσφέρει έως και 36 GB μνήμης.

    Τέλος, έχουμε το M3 Max, που διαθέτει CPU 16 πυρήνων, GPU 40 πυρήνων και υποστήριξη έως και 128 GB μνήμης RAM. Η Apple ισχυρίζεται ότι είναι έως και 80% ταχύτερο από το M1 Max. Διαθέτει επίσης δύο ProRes engines για να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επαγγελματίες βίντεο.

    Σημειώνεται ότι τα M3 chips αποτελούν τα πρώτα PC chips με διαδικασία αιχμής των 3nm, σε αντίθεση με των 5nm των M1 και M2. Η αμερικανική εταιρεία είναι η πρώτη που εφάρμοσε την τεχνολογία σε chips για προσωπικούς υπολογιστές.

    Όσον αφορά τις λοιπές αναβαθμίσεις, η Apple ανέφερε ότι το Neural Engine του M3, το οποίο χειρίζεται AI tasks, είναι έως και 60% ταχύτερο από τα chips M1. Το M3 διαθέτει επίσης μια μηχανή πολυμέσων με hardware acceleration για H.264, HEVC, ProRes.

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι επίσημο: Έρχονται συνδρομές σε Facebook, Instagram και X (Twitter)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles