Here’s the story, όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Το BBC δημοσίευσε εχθές μία ανάλυση με τίτλο: Το παγκόσμιο internet χαμηλώνει ταχύτητες μετά από την «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του». Και επισημαίνει πως η Spamhaus, ένα γκρουπ που σκοπό έχει να προστατεύει από τα spam, αφού ενέταξε στη μαύρη λίστα της την Ολλανδική εταιρεία hosting, Cyberbunker, δέχτηκε μία τεράστια επίθεση DDoS. To ίδιο περίπου δημοσιεύει και η New York Times.
Ok, η επίθεση είναι μεγάλη. Έφτασε τα 300 Gbps (gigabits per second), ενώ οι συνήθεις «μεγάλες» επιθέσεις, φτάνουν μέχρι τα 50 Gbps. Αλλά να «καθυστερήσει» όλο το internet; Μάλλον όχι.
Τόσο το δημοσίευμα του BBC, όσο και της New York Times, βασίζονται στους ισχυρισμούς που έκανε δημοσίως η Spamhaus και στις δηλώσεις των στελεχών τους. Αμέσως μετά, έρχεται και το CloudFlare, το website accelerator, να ανεβάσει ένα blogpost με τον τίτλο «H επίθεση DDoS που παρ’ ολίγον να χαλάσει το Ίντερνετ».
Όπως εύστοχα γράφουν και στο Gizmodo, ο Sam Biddle, το παραπάνω blog post είναι σαν να βγάζει δελτίο τύπου μία φαρμακευτική εταιρεία για να πει πόσο επικίνδυνες είναι κάποιες ασθένειες και πόσο χρήσιμα είναι τα φάρμακά της για την υγεία μας.
Η ουσία, όμως, είναι η εξής. Το πρόβλημα, είναι μεταξύ της Spamhaus, και της Cyberbunker. Ναι, η Sapmhaus δέχεται μεγάλης έντασης επίθεση σε όλους τους servers που διαθέτει σε όλο τον κόσμο. Ναι, η Cyberbunker πιθανότατα φιλοξενεί spammers και λοιπούς άλλους ανεπιθύμητους και “τσατίστηκε” που μπήκε στη μαύρη λίστα των Spammers. Αλλά. Το δικό μας Internet είναι μία χαρά, απ’ ότι ακούμε και το δικό σας internet είναι μία χαρά και εταιρείες που παρακολουθούν την «υγεία» του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως θα δείτε και στο σχετικό post του Biddle, δεν είδαν κάποια διαταραχή που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της Spamhaus για διατάραξη του παγκόσμιου ίντερνετ. Εκτός κι αν πιστέψει κανείς ότι η Γενεύη και η Μεγάλη Βρετανία που εδρεύει η Spamhaus, ή η Ολλανδία που εδρεύει η Cyberbunker, είναι όλος ο κόσμος, πράγμα που, τελευταία φορά που κοιτάξαμε τον παγκόσμιο χάρτη, δεν ισχύει.
Update: Αποκαλύπτεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκλήθηκε από αυτή τη μεγάλου μεγέθους (μεγαλύτερη από ποτέ) στην Spamhaus, ήταν ο όγκος δεδομένων που διοχετεύτηκαν μέσω του London Internet Exchange (LINX). Αν θυμάστε από τότε που σας παρουσιάσαμε το αντίστοιχο Internet Exchange στην Αθήνα, πρόκειται για ένα κόμβο διασύνδεσης μεταξύ κάποιων παρόχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το The Verge, το LINX που θεωρείται μια από τις υποδομές του παγκόσμιου διαδικτύου όπως και όλοι οι κόμβοι διασύνδεσης, κατέγραψε τεράστια ροή δεδομένων. Βέβαια, ο κόμβος δεν “έπαθε” κάτι, ούτε σταμάτησε τη ροή πληροφορίας, αλλά ίσως κάποιοι χρήστες να διαπίστωσαν κάποια “αργοπορία”. Το γεγονός παραμένει πως η επίθεση στη Spamhaus αποτελεί ίσως την μεγαλύτερης έντασης DDoS επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, αλλά μέχρι εκεί.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.