18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    To “δεύτερο” μήνυμα των Anonymous (Άποψη)

     

    Το σκεφτήκαμε πολύ πριν σας γράψουμε για το δεύτερο video που ήρθε στο φως της δημοσιότητας εχθές. Ένα δεκάλεπτο video που παρουσιάστηκε ως “δεύτερο” μήνυμα των Anonymous και απευθυνόταν σε όλους τους Έλληνες. Για όσους δεν το έχουν δει, μπορούν να κάνουν κλικ εδώ. Το video αυτό ανέβηκε από χρήστη στο YouTube και αναπαρήχθη από blog, ένα στην αρχή και μετέπειτα αρκετά. Βέβαια, ο ίδιος χρήστης ανέβασε και δεύτερο βίντεο, διαψεύδοντας το πρώτο,  που θα το βρείτε εδώ.

    Πολύς λόγος, επίσης, έχει γίνει για την αυθεντικότητα της επίθεσης στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Είχε διατυπωθεί η άποψη, από διάφορα μέσα πως, οι Anonymous δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση και πως η μέθοδος της επίθεσης (?) δεν συνάδει με τις συνήθεις πρακτικές της ομάδας.

    Με το θέμα ασχολήθηκε και το OmniaTV σε video που φιλοξένησε και ο δημιουργός του επεσήμανε κάποια πράγματα σε σχέση με τους Anonymous, που μπορείτε να δείτε εδώ. Επισημάνσεις που ασχολούνται και με τα δύο παραπάνω θέματα, τόσο της “αυθεντικότητας” του δεύτερου “μηνύματος” που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αλλά και τις “νύξεις” για το κατά πόσον η επίθεση στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε από τους Anonymous, ή από “άλλους”.

    Αν έχουμε μάθει κάτι, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία όλο αυτό τον καιρό είναι να μην περιμένουμε ποτέ από πολυσυλλεκτικές ομάδες όπως οι Anonymous, να έχουν γραφείο τύπου και να λειτουργούν με τον τρόπο που έχουμε μάθει να λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις ή ακτιβιστικές οργανώσεις. Άρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να υπάρχουν “επίσημες” επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις. Οι μόνες επίσημες επιβεβαιώσεις ή διαψεύσεις γίνονται από τις πράξεις στις οποίες προχωρούν όλοι εκείνοι που ασπάζονται την ιδέα του ακτιβισμού που πρεσβεύουν οι Anonymous.

    Ποιοι είναι αυτοί; Όσο κι αν αρκετά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο έχουν δημοσιεύσει πηχιαίους τίτλους που λένε “Ποιοι είναι οι Anonymous”, κανένας ουσιαστικά δεν μπορεί να μιλήσει γι αυτούς. Γιατί; Γιατί δυνητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι είναι Anonymous. Γιατί, ουσιαστικά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει Anonymous.

    Πριν λοιπόν προσπαθήσουμε να γίνουμε κυνηγοί μαγισσών ή δημοσιότητας, καλό είναι να το σκεφτόμαστε, να αναλογιζόμαστε την ευθύνη του δημόσιου λόγου μας (ναι, ακόμα και ένα βίντεο στο YouTube είναι δημόσιος λόγος) και να συνειδητοποιούμε πως είμαστε υπεύθυνοι γι αυτόν.

    Και κάποιοι από εμάς, έστω κι αν πολλές φορές έχουμε υποπέσει σε ανακρίβειες για το συγκεκριμένο θέμα, ακριβώς γιατί πολλά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στα γεγονότα. Και το μόνο γεγονός μέχρι στιγμής, είναι η επίθεση που έγινε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η επιβεβαίωσή της, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles