Η “αντιπαλότητα” ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο διάστημα, Jeff Bezos και Elon Musk δεν αποτελεί νέο. Οι δύο εκκεντρικοί πολυεκατομμυριούχοι, αν και προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία επιχειρηματικότητας, έχουν ένα κοινό σημείο: την αγάπη τους για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Για αυτό τον λόγο άλλωστε προχώρησαν και στη δημιουργία εταιρειών που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. H SpaceX, ιδιοκτησίας Elon Musk και η Blue Origin, ιδιοκτησίας Jeff Bezos, ιδρύθηκαν με μόλις 2 χρόνια διαφορά και έκτοτε δεν έχουν πάψει να είναι σε ανταγωνισμό, καθώς αποτελούν 2 από τις ισχυρότερες ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη του ταξιδιού στο διάστημα και κατά καιρούς έχουν συγκρουστεί, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν συμβόλαια προμηθειών.
Η τελευταία τέτοια είδηση ήταν μόλις τον περασμένο Μάιο, όπου ο Bezos αμφισβήτησε κατά πόσο η SpaceX θα ήταν ικανή να παραδώσει το moon lander που έχει “υποσχεθεί” στην NASA (η SpaceX κέρδισε το συμβόλαιο για το σχεδιασμό και κατασκευή οχήματος προσελήνωσης για τη NASA, ένα συμβόλαιο στη διεκδίκηση του οποίου είχε συμμετάσχει και η Blue Origin, μόλις ένα μήνα νωρίτερα) και προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά και αυτοπεποίθησης, ο 57χρονος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δήλωσε ότι θα είναι μέλος του πληρώματος που θα κάνει το παρθενικό επανδρωμένο ταξίδι του διαστημοπλοίου που ανέπτυξε η εταιρεία του, Blue Origin, με το χαρακτηριστικά βιβλικό όνομα “New Shepard” (Νέος Ποιμένας). Το διαστημόπλοιο είναι προγραμματισμένο να κάνει το πρώτο επανδρωμένο του ταξίδι στις 20 Ιουλίου, μόλις 15 ημέρες μετά την ημερομηνία όπου ο ίδιος ο Bezos έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Amazon. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στο ταξίδι θα συμμετέχει και ο νεότερος αδελφός του ιδρυτή, Mark Bezos.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Bezos θα είναι ο πρώτος από τους δισεκατομμυριούχους που ασχολούνται με τον τομέα του διαστήματος, που θα ταξιδέψει με ένα όχημα το οποίο αναπτύχθηκε από τον ίδιο (ή τουλάχιστον, από την εταιρεία του). Ακόμα και ο Elon Musk, του οποίου οι πύραυλοι έχει αποδειχθεί ήδη ότι δύνανται να κάνουν ταξίδια τόσο σε επίπεδο τροχιάς αλλά και πιο πέρα (ποιος θα ξεχάσει την εκτόξευση του αυτοκινήτου του Musk μέσα σε έναν από τους πυραύλους της SpaceX) δεν έχει ανακοινώσει σχέδια να επιβιβαστεί σε έναν από τους πυραύλους του, ενώ ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ιδιοκτήτης της Virgin Galactic, έχει εδώ και χρόνια δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι από τους πρώτους που θα ταξιδέψει με τα πυραυλοκίνητα “αεροπλάνα” που σχεδιάζει να λανσάρει η εταιρεία του, σε απευθείας ανταγωνισμό με την Blue Origin. Η πρώτη πτήση της Virgin Galactic έχει σχεδιαστεί για τα τέλη του 2021.
Η πτήση της Blue Origin θα είναι η πρώτη φορά που η 6θέσια κάψουλα, ύψους σχεδόν 20 μέτρων θα πλησιάσει την “άκρη” του διαστήματος, στο πλαίσιο της 11 λεπτής πτήσης της σε ύψος που ξεπερνάει τα 60 μίλια από την επιφάνεια της Γης.
Αν και το πώς θα πωλούνται τα εισιτήρια για τις “πτήσεις” της Blue Origin δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα (ούτε και το κόστος που θα έχουν), η εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι μια θέση θα διατεθεί στον νικητή ενός πλειστηριασμού διάρκειας ενός μήνα που ήδη “τρέχει”. Ενδεικτικά αναφέρουμε οτι στην παρούσα φάση (τελευταία ενημέρωση σήμερα το πρωί), το κόστος του συγκεκριμένου “εισιτηρίου” έχει ξεπεράσει τα 2.8 εκατομμύρια δολάρια.
Σημειωση:
Το ονομα δεν ειναι Βιβλικο:
Ακολουθει την ονοματολογια της Blue Origin που βαζει το “new” + το ονομα αστροναυτη των αποστολων Mercury (Glenn,Shepard)