23 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Το Perseverance διαθέτει ισχύ ανάλογη των πρώτων iMacs (1998), ενώ το Ingenuity «φοράει» ένα παλιό Snapdragon 801 chipset!

    Την εβδομάδα που μας πέρασε γράφτηκε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην προσπάθεια της εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς το διαστημικό rover της NASA, Perseverance κατάφερε να «πατήσει» στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Μαθαίνοντας φυσικά για τα «κατορθώματά» του είναι λογικό να σκέφτεστε ότι αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ίσως να φαντάζεστε ότι τα υπολογιστικά του συστήματα μπορούν να συγκριθούν με κάποιο supercomputer. Η πραγματικότητα βέβαια μάλλον θα βάλει φραγμό στη φαντασία σας, καθώς το Perseverance «φοράει» ένα ταπεινό PowerPC 750 Processor, το οποίο έκανε την εμφάνιση του στον κόσμο της τεχνολογίας πριν από περίπου… 23 χρόνια!

    Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του Perseverance, εδώ έχει ακολουθηθεί η ίδια λογική με το αντίστοιχο rover Curiosity, με τον σχεδόν «αρχαίο» επεξεργαστή για τα «γήινα» δεδομένα να διαθέτει συχνότητα ρολογιού στα 200MHz, 256 μνήμης RAM και μόλις 2GB αποθηκευτικού χώρου! O εν λόγω επεξεργαστής αποτέλεσε την «ραχοκοκαλιά» των πρώτων Powerbook G3 της Apple, τα οποία κυριάρχησαν στα τέλη των 90s. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί στη διαστημική τεχνολογία, αυτό που μετράει είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συστημάτων κι όχι τόσο η ταχύτητα.

    Το δε  Ingenuity drone από την πλευρά του είναι αρκετά πιο… σύγχρονο, αλλά όχι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καθώς φοράει ένα Snapdragon 801 chipset, χρονισμένο στα 2.26GHz, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2015. Παράλληλα, το Ingenuity μπορεί να κάνει capture σε ανάλυση 4Κ μέσω της εμπρόσθιας κάμερας του, η οποία διαθέτει ανάλυση στα 13MP. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλοήγηση του μίνι-drone θα πραγματοποιείται μέσω μία ειδικής κάμερας πλοήγησης στα 0.5 megapixel, με τη συνολική πτήση του Ingenuity να ανέρχεται στα 90 δευτερόλεπτα τη φορά. Αναμφίβολα, τα παραπάνω δεν μας εντυπωσιάζουν αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι ο χρόνος (και ο χώρος) στο διάστημα είναι δύο πολύ σχετικές έννοιες!   

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles