18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Τομάτες χάθηκαν στον ISS για 8 μήνες – Δείτε πως μοιάζουν σήμερα

    Mετά την επιστροφή του στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο αστροναύτης της NASA Frank Rubio μοιράστηκε ένα μικρό ανέκδοτο: αφού είχε μαζέψει μία από τις πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα και την έβαλε σε σάκους για παρουσίαση, η τσάντα και το περιεχόμενό της… εξαφανίστηκαν. Χωρίς ίχνος τομάτας, οι υπόλοιποι αστροναύτες αστειευόμενοι κατηγόρησαν τον Rubio ότι την έφαγε.

    Οκτώ μήνες αργότερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, η χαμένη ντομάτα επανεμφανίστηκε. Μια φωτογραφία που μοιράστηκε η NASA δείχνει ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα δύο ντομάτες στο δείγμα. Ενώ μια ντομάτα που σαπίζει στη Γη δεν αποτελεί ευχάριστο θέαμα, οι ντομάτες του Rubio φαίνονται απλώς κάπως αποξηραμένες ένα χρόνο σχεδόν μετά. «Εκτός από κάποιο αποχρωματισμό, δεν είχε ορατή μικροβιακή ή μυκητιακή ανάπτυξη», έγραψε η NASA σε σχετική ανάρτηση.

    Η NASA πειραματίζεται εδώ και χρόνια με τρόπους καλλιέργειας τροφίμων στον ISS και μελετά πώς το διαστημικό περιβάλλον επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών. Οι τομάτες καλλιεργήθηκαν ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται eXposed Root On-Orbit Test System ή XROOTS, το οποίο χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό υδροπονικών και αεροπονικών τεχνικών αντί για χώμα. Ο Rubio, ο οποίος βρισκόταν στον ISS για 371 ημέρες πριν από την επιστροφή του τον Σεπτέμβριο του 2023, συγκέντρωσε μια παρτίδα των τοματών τον Μάρτιο για να σταλεί πίσω στη Γη και να εξεταστεί για τη μελέτη VEG-05.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles