20.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    10 Πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε τις παγίδες των απατεώνων του Διαδικτύου

    Νέους τρόπους εξαπάτησης των πολιτών μέσω του Διαδικτύου βρίσκουν τα τελευταία χρόνια οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι κυρίως την άγνοια τους και την πληθώρα των πληροφοριών που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο ως δήθεν πωλητές ή αγοραστές εμπορευμάτων. Τα εμπορεύματα που τους «ενδιαφέρουν» πιο πολύ στις περιπτώσεις αυτές, είναι τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα. Όταν οι απατεώνες παραλάβουν το ποσό, δεν αποστέλλουν το εμπόρευμα. Ο εντοπισμός τους είναι σχεδόν αδύνατος διότι σε όλες τις περιπτώσεις τα στοιχεία που δίδουν στο διαδίκτυο, αλλά και στις τράπεζες και στα γραφεία μεταφορών είναι ψευδή.

    Ο τρόπος δράσης των απατεώνων στηρίζεται συνήθως στις ακόλουθες πρακτικές:

    • Τα εμπορεύματα παρουσιάζονται σε χαμηλότερες τιμές από τις συνηθισμένες για να προσελκύσουν θύματα.
    • Η επαφή μεταξύ του θύματος και του απατεώνα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail).
    • Μετά την πρώτη επαφή ακολουθούν άλλες που μπορεί να γίνουν και μέσω τηλεφώνων.
    • Τις περισσότερες φορές οι εγκληματίες παρουσιάζονται ως οι ιδιοκτήτες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα. Με αυτό τον τρόπο παραπλανούν το θύμα τους και κάνουν δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.
    • Διαπιστώθηκε ότι οι εγκληματίες εκτός από τη χρήση διαφορετικών κάθε φορά ονομάτων χρησιμοποιούν και διάφορους τίτλους όπως directors of companies με σκοπό να φαίνεται η όλη διαδικασία πιο επίσημη και φυσικά για να παραπλανήσουν περισσότερο το θύμα τους.
    • Όσον αφορά στην πώληση αυτοκινήτων οι εγκληματίες αποστέλλουν στα θύματα τους με e-mail ψεύτικα έγγραφα του αυτοκινήτου με τα οποία περιγράφουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του.

    scam

    Στο μεταξύ, οι εγκληματίες για να πετύχουν τους σκοπούς τους χρησιμοποιούν, επίσης, παραπλανητικές ιστοσελίδες ούτω καλούμενων εταιρειών μεταφοράς οι οποίες εγγυώνται την ασφαλή είσπραξη των χρημάτων για λογαριασμό των «πελατών» τους. Όταν, όμως, η πληρωμή γίνει από το θύμα, οι ιστοσελίδες αυτές αποσύρονται αμέσως από το internet και οι εγκληματίες δεν μπορούν να εντοπιστούν εκτός αν προσπαθήσουν ξανά να εξαπατήσουν το θύμα τους παραπληροφορώντας το ακόμα περισσότερο. Του αναφέρουν π.χ. ότι οι τελωνειακές αρχές πρέπει να πληρωθούν ή ο,τιδήποτε άλλο σκεφτούν, εάν αισθάνονται ότι το θύμα τους θα συνεχίσει να πληρώνει.

    Πολλές φορές το θύμα καλείται να πληρώσει μέσω εταιρείας μεταφορών ή εμβάζοντας τα χρήματα σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Σ΄αυτή την περίπτωση οι εγκληματίες χρησιμοποιούν (ενοικιάζουν) τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών ή ανέργων οι οποίοι αποκομίζουν για τη χρήση του λογαριασμού τους κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα.

    Τα πρόσωπα αυτά τα οποία στην ουσία ενεργούν ως κομιστές λαμβάνουν οδηγίες από τους εγκληματίες να αποσύρουν αμέσως τα χρήματα που εμβάστηκαν στο λογαριασμό τους και να τα στείλουν / εμβάσουν στη συνέχεια σ’ αυτούς (εγκληματίες) χρησιμοποιώντας πολλές φορές τις υπηρεσίες εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.

    Πρακτικές συμβουλές για να μην πέσετε θύμα των απατεώνων:

    • Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις αγορές σας μέσω διαδικτύου παίρνετε μεγάλο ρίσκο.
    • Αν δεν γνωρίζετε τον προμηθευτή σας, μην προβαίνετε σε αγορά μέσω διαδικτύου. Ο προμηθευτής πρέπει να προσδιορίζει τα ακριβή του στοιχεία όπως είναι η διεύθυνση, το όνομα, τηλέφωνα κ.λ.π.
    • Οι όροι της συμφωνίας αγοράς να είναι ξεκάθαροι. Η τιμή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες  τις τυχόν χρεώσεις.
    • Πριν πληρώσετε επιβεβαιώστε αν τα στοιχεία του προμηθευτή είναι αληθινά ελέγχοντας την προϊστορία του. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να τον εντοπίσετε αργότερα σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.
    • Να επιλέγετε πάντοτε αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες που παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών»(secure electronic transactions).
    • Όταν καταχωρείτε πληροφορίες πληρωμής όπως οι αριθμοί τραπεζικών καρτών, να ελέγχετεπάντα αν η διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχετε επισκεφτεί ξεκινά με “ https” και όχι με “http”.
    • Να θυμάστε πάντα ότι το συμβολο “s” σε μια ιστοσελίδα συμβολίζει την ασφάλεια / security. Αναζητήστε τη μικρή κλειδαριά στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας. Αυτό υποδεικνύει ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής για συναλλαγή.
    • Για τη χρήση κάρτας για συναλλαγές στο διαδίκτυο προτιμήστε τις ειδικές κάρτες τις οποίες προμηθεύουν οι τραπεζικοί οργανισμοί.
    • Σε περίπτωση που θα πουλήσετε κάτι, μην αποδεχτείτε πληρωμή με επιταγή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλαστή ή κλοπιμαία και να σας ζητηθεί αργότερα να αποζημιώσετε.
    • Τέλος, να θυμάστε ότι όσα μέτρα ασφαλείας κι αν λάβετε δεν σας παρέχουν 100% ασφάλεια.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles