18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
More

    Αυξάνεται το ενδιαφέρον για vintage gadgets

    Πρόσφατα έγινε γνωστή η είδηση ότι ένα iPhone πρώτης γενιάς, απροσδόκητα «χτύπησε» το εκπληκτικό ποσό των 190.000 δολαρίων σε δημοπρασία.  Το συγκεκριμένο εργοστασιακά σφραγισμένο iPhone, εξοπλισμένο με μνήμη 4 GB, κυκλοφόρησε αρχικά το 2007 με αρχική τιμή πώλησης τα 499 δολάρια.

    Ωστόσο, το 2023, η αξία του είχε εκτοξευθεί στο εντυπωσιακό ποσό των 700 δολλαρίων. Η δημοπρασία φιλοξενήθηκε από την LCG Auctions, καταγράφοντας αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης για αυθεντικά iPhones.

    Ο ιδρυτής της LCG Auctions, Mark Montero, αποκάλυψε ότι η πώληση των 190.000 δολαρίων ήταν η τρίτη περίπτωση κλειστού, πρωτότυπου iPhone που πωλήθηκε για ένα σημαντικό ποσό μέσα στον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, ένα μοντέλο 8 GB πωλήθηκε για 39,340 δολάρια τον Οκτώβριο του 2022 και ένα άλλο μοντέλο 8 GB έφτασε το  εντυπωσιακό ποσό των 63.356 δολαρίων το Φεβρουάριο. Αυτό που τροφοδότησε το εξαιρετικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο iPhone ήταν η σπανιότητα και η ιδιαιτερότητά του. Σε αντίθεση με την πιο συνηθισμένη έκδοση των 8GB, αυτό το iPhone ήταν ένα μοντέλο 4GB, που διακόπηκε μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του. Η σπανιότητα της παραλλαγής 4GB, σε συνδυασμό με την ιδιότητά του ως iPhone πρώτης γενιάς, συνέβαλε σημαντικά στην εξαιρετική αξία του.

    Ο Montero παρατήρησε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των συλλεκτών που αναζητούν ένθερμα εμβληματικά αντικείμενα και αναμνηστικά από το παρελθόν τους, όπως vintage παιχνίδια και gadgets. Ο παράγοντας «νοσταλγία» και η γοητεία της απόκτησης εξαιρετικά σπάνιων αντικειμένων, που δεν προορίζονταν ποτέ να γίνουν συλλεκτικά κατά την κυκλοφορία τους, έχουν οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

    Όταν πρόκειται για συλλεκτικά αντικείμενα, η κατάσταση του αντικειμένου είναι υψίστης σημασίας. Τα εργοστασιακά σφραγισμένα, μη ανοιγμένα αντικείμενα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα και έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα ανοιγμένα. Οι συλλέκτες έλκονται ιδιαίτερα από αναγνωρίσιμα και πρωτοποριακά αντικείμενα όπως το αρχικό iPhone, το οποίο, κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του, σχεδιάστηκε για καθημερινή χρήση αντί να διατηρείται ως πολύτιμο απόκτημα.

    Κοιτάζοντας στο μέλλον, ο Montero προβλέπει ότι τα σφραγισμένα αντικείμενα που συνδέονται με την ποπ κουλτούρα θα συνεχίσουν να αποτελούν προσοδοφόρες επενδύσεις. Είτε πρόκειται για ένα vintage iPhone, ένα πρωτότυπο παιχνίδι Transformer, μια φιγούρα δράσης GI Joe ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο Star Wars, αυτά τα αντικείμενα έχουν ιδιαίτερη απήχηση στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 65 ετών. Η κατάσταση του νομισματοκοπείου και η εργοστασιακά σφραγισμένη κατάσταση αυτών των αντικειμένων τα καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικά για τους συλλέκτες παγκοσμίως.

    Διαβάστε επίσης:

    LG: Νέα κυρτή gaming οθόνη OLED 240 Hz για υψηλές επιδόσεις

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles