23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden…

    Ήταν αρχές Ιουνίου του 2013, όταν ο “χείμαρρος” των αποκαλύψεων που προκάλεσε ο Edward Snowden σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA, της υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, άρχισε να “ξεχύνεται” στον πλανήτη. Η ιστορία είναι πλέον κάτι παραπάνω από γνωστή και το (βραβευμένο με Όσκαρ πλέον) ντοκιμαντέρ CitizenFour αποτελεί πάντα μία καλή αφορμή για να την ξαναθυμηθείτε “ζώντας” τα πραγματικά γεγονότα.

    Έχοντας περάσει ακριβώς δύο χρόνια, ο Edward Snowden “γιορτάζει” το γεγονός με ένα άρθρο γνώμης στους New York Times,το οποίο έγραψε από τη Μόσχα όπου συνεχίζει να διαμένει.

    edward snowden

    “Δύο χρόνια πριν” σημειώνει στην αρχή του άρθρου του ο Snowden, “τρεις δημοσιογράφοι κι εγώ δουλεύαμε νευρικά σε ένα δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Χονγκ-Κονγκ, περιμένοντας να δούμε πώς ο κόσμος θα αντιδράσει στην αποκάλυψη ότι η NSA διατηρεί αρχεία από σχεδόν κάθε τηλεφωνική κλήση στις ΗΠΑ. Στις μέρες που ακολούθησαν, αυτοί αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν πώς δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούν ιδιωτικές δραστηριότητες απλών πολιτών οι οποίοι δεν είχαν κάνει τίποτα κακό”.

    “Μέσα σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε υποβάλλοντας κυρώσεις εναντίον μου, χρησιμοποιώντας νόμους για υποθέσεις κατασκοπείας από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν από τους δικηγόρους τους ότι διακινδύνευαν τη σύλληψή τους αν επέστρεφαν στις ΗΠΑ. Οι πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν τις προσπάθειές μας ως αντιαμερικανικές, ακόμη και ως προδοσία. Ποτέ δεν ήμουν τόσο ευγνώμων που αυτό ήταν τόσο λάθος. Δύο χρόνια μετά η διαφορά είναι εμφανής…”

    Ο Snowden αναφέρει στο κείμενο ότι η “ισορροπία δυνάμεων έχει αρχίσει να μετατοπίζεται” και ισχυρίζεται ότι “η γενιά μετά τον τρόμο” που προκύπτει αρνείται να δικαιολογήσει την πρακτική της μαζικής επιτήρησης λόγω φόβου. “Για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου βλέπουμε το περίγραμμα μίας πολιτικής που απομακρύνεται από την αντίδραση και το φόβο για χάρη της ελαστικότητας και της λογικής” σημειώνει.

    Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τις μαζικές παρακολουθήσεις σαφή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και στο ενδιαφέρον του κόσμου για τεχνικές όπως η κρυπτογράφηση που θεωρούνταν περιττές τώρα ωστόσο χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο.

    Ο Snowden προειδοποιεί πάντως ότι η μάχη ενάντια στη μαζική παρακολούθηση δεν έχει τελειώσει και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει σ’ αυτό το κομμάτι…

    Διαβάστε το άρθρο του στους NYT εδώ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles