Όλοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ είναι κάτι σαν την Άγρια Δύση. Αυτό που φρόντιζαν να ξεχάσουν είναι ότι η διεθνής νομοθεσία, εφαρμόζεται στα όπλα κυβερνοπολέμου, με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται για τα όπλα συμβατικού πολέμου.
Αυτά δήλωσε ο Καθηγητής της Αμερικανικής Σχολής Πολέμου, Michael Schmitt, ένας εκ των συγγραφέων του νέου εγχειριδίου του NATO με τίτλο Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα κανόνων που θέτει το NATO (ή αλλιώς, η Βορειοατλαντική Συμμαχία) για τους κανόνες αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» στον κυβερνοχώρο, προσπαθώντας να εφαρμόσει τους διεθνείς κανόνες πολέμου και στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτό, αλλά και με τα «χρηστά ήθη» του συμβατικού πολέμου, οι επιθέσεις δεν πρέπει να πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία, πυρηνικούς σταθμούς και φράγματα ώστε να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Κι αυτό το επισημαίνει για τις «κρατικές» κυβερνοεπιθέσεις, των ενεργειών δηλαδή στον κυβερνοχώρο που οργανώνουν τα ίδια τα κράτη και όχι μεμονωμένοι χάκερς.
Τι; Σας φαίνεται παράξενο που ακούτε ότι υπάρχουν «κρατικές» κυβερνοεπιθέσεις; Μα φυσικά και υπάρχουν, απλά μέχρι πρόσφατα τις ονομάζαμε «ιούς», όπως το Stuxnet, τον Κόκκινο Οκτώβρη ή το Flame.
Στο ίδιο εγχειρίδιο που συντάχτηκε από το Κέντρο ΚυβερνοΆμυνας του ΝΑΤΟ και εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας, δικαιολογείται και η χρήση συμβατικών όπλων εναντίων κυβερνοτρομοκρατών ενώ οι χακτιβιστές που συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις κατά την διάρκεια πολέμου, μπορούν να θεωρηθούν στόχοι, ακόμα κι αν πρόκειται για πολίτες.
Σχεδόν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην κίνηση αυτή και αν ασχολείστε με τον χακτιβισμό, θα σας συμβουλεύαμε να διαβάσετε αναλυτικά το εγχειρίδιο του Ταλίν, που προς το παρόν είναι διαθέσιμο online εδώ.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.