23.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    HTC Desire 816 hands-on video review: Το «ποθητό» 5,5άρι!

    Ο ανταγωνισμός στις 5,5 ίντσες εντείνεται, και δεν αναφερόμαστε μόνο σε συσκευές του βεληνεκούς ενός LG G3…Μόλις πρόσφατα είδαμε το νέο Huawei Ascend G750 και τώρα έρχεται ένα άλλο, σχετικά οικονομικό 5,5άρι, από την HTC, το Desire 816, που υπόσχεται πολλά! Πάμε να δούμε αν τα πραγματοποιεί.

    desire 816 (3)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Όπως θα θυμάστε, το Desire 816 είχαμε πρωτοδεί το Φλεβάρη στη Βαρκελώνη, στα πλαίσια του MWC 2014, όμως τότε η εταιρεία δεν μας άφησε ούτε να το…αγγίξουμε, καθώς προφανώς η συσκευή δεν ήταν έτοιμη. Ξέραμε από τότε, όμως, ότι θα έχει πλαστική κατασκευή και όχι μεταλλική όπως η οικογένεια των One. Και μάλιστα glossy πλαστικό σε ολόκληρη την πλάτη του, ενώ περιμετρικά της συσκευής το πλαστικό είναι matte, όπως και στα μικρά τμήματα πάνω και κάτω από την οθόνη. Αυτό το γυαλιστερό πίσω τμήμα σίγουρα δεν αφήνει πολύ “premium” αίσθηση, αν και προφανώς η κατασκευή δεν έχει τρωτά σημεία, είναι προσεγμένη και με καλή συναρμογή. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι προσφέρει αρκετό grip καθώς τα δάχτυλα δε γλιστράνε πάνω του, το αντίθετο.

    desire 816 (2)

    Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα power/lock και έντασης, το δεύτερο μάλιστα διαχωρίζεται από μια λεπτή εγκοπή στη μέση. Είναι περίεργη η τοποθέτησή τους καθώς σίγουρα δε βολεύουν τους δεξιόχειρες χρήστες, αν φυσικά μιλάμε για χρήση με το ένα χέρι. Αν το κρατάτε και με τα δύο, θα είστε ΟΚ. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα πολύ διακριτικό πορτάκι, το οποίο αποκαλύπτει τις θύρες microSD και nano-SIM, αλλά το μήκος του δίνει την εντύπωση πως μπορεί να σπάσει εύκολα, έτσι θέλει προσοχή. Η HTC επιμένει στις nano-SIM, τουλάχιστον για τις high-end συσκευές της. Στο πάνω μέρος έχουμε audio jack και στο κάτω τη microUSB θύρα, ενω το notification LED κρύβεται, όχι μέσα στο ακουστικό/πάνω ηχείο όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο περιθώριο πάνω από την οθόνη, σχεδόν κάτω από την εμπρόσθια κάμερα. Το Desire 816 διαθέτει δύο ηχεία, πάνω και κάτω από την οθόνη, όπως τα One, έτσι ξέρουμε ήδη πως η ηχητική του απόδοση θα είναι εξαιρετική.

    Για 5,5άρι δεν είναι και τρομερά ελαφρύ (165 γραμμάρια), αλλά το πάχος των 8 χιλιοστών και το καλοφτιαγμένο σασί δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα, εκτός αν πραγματικά δεν αντέχετε τις πλαστικές κατασκευές. Το πίσω μέρος δεν είναι αφαιρούμενο και πάνω-αριστερά θα βρείτε την κάμερα και το single-LED flash.

    desire 816 (6)

    desire 816 (5)

    Οθόνη, hardware, software

    Η οθόνη του Desire 816 είναι ένα από τα μεγάλα ατού του. Βέβαια, σαν σχετικά φθηνό 5,5άρι, δεν έχει ανάλυση full HD, ενώ γενικά βλέπουμε μια ανερχόμενη τάση των κατασκευαστών να περιορίζονται στα 1280×720 pixels για τις μεγάλες οθόνες τους. Το panel είναι Super LCD2 και προσφέρει αρκετά καλή ποιότητα απεικόνισης, το λευκό δεν απέχει από την πραγματικότητα και τα επίπεδα φωτεινότητας είναι υψηλά. Το ίδιο και αυτά των αντανακλάσεων, οπότε υπό έντονο φωτισμό ίσως δυσκολευτείτε λίγο να το χρησιμοποιήσετε άνετα.

    Από πλευράς hardware, το τετραπύρηνο Snapdragon 400 είχε ανακοινωθεί από το MWC και βρίσκεται όντως στο 816, με συχνότητα 1,6GHz. Όπως φαντάζεστε, δε βάζει «φωτιά στην άσφαλτο» με τις επιδόσεις του, αλλά δε χρειάζεται κιόλας. Αρκεί να επιτυγχάνει την ομαλή και γρήγορη λειτουργία της συσκευής σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα FPS στα games δε βρίσκονται στα ύψη. Όπως και συμβαίνει, εν τέλει, το Desire 816 είναι απόλαυση στη χρήση και δε θα ζοριστεί σχεδόν πουθενά. Βοηθά και το 1,5GB μνήμης RAM που πλέον είναι το minimum ποσό για τις συσκευές πάνω από τα €250-300, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 8GB και επεκτείνεται μέσω microSD έως 128GB ακόμη.

    desire 816 menu

    Από πλευράς συνδεσιμότητας και λοιπού hardware το Desire 816 υποστηρίζει Wi-Fi 802.11 b/g/n (hotspot+DLNA), Bluetooth 4.0 με A2DP προφιλ, NFC, έχει ραδιόφωνο FM και GPS με A-GPS και GLONASS, ενώ τονίζουμε ότι υποστηρίζει και 4G/LTE δίκτυα.

    Περνώντας στο software, το Android 4.4.2 KitKat πλαισιώνεται ιδανικά από το HTC Sense 6.0 UI που έρχεται αυτούσιο από το One M8, με το Blinkfeed του, τα γραφικά του, τις δυνατότητές του. Έχουμε και το Do Not Disturb Mode, έχουμε το Extreme Power Saving mode, τα Kid Mode και Car Mode, τα διάφορα βοηθητικά προγράμματα και εργαλεία (φακός, HTC backup, το Parent Dashboard για ασφάλεια κατά τη χρήση από παιδιά), θα είναι σχεδόν σα να έχετε ένα One M8, με διαφορετικό περίβλημα. Υπάρχει και το Zoe, αν και παρ’ότι κάναμε τα software updates, το μόνο που βλέπαμε όταν το τρέχαμε ήταν ένα “coming soon”. Αυτό που σαφώς είναι απόλαυση με το Desire 816, είναι η πληκτρολόγηση. Η μεγάλη οθόνη σε συνδυασμό με τα «ψηλά» πλήκτρα και την απόκριση στο άγγιγμα καθιστούν τη συσκευή ιδανική για όσους γράφουν αρκετά στο smartphone, για οποιονδήποτε λόγο.

    desire 816 antutu

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    H 13άρα κάμερα του Desire 816 προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την 4άρα, dual, Ultrapixel κάμερα του One M8. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι κάτι το θετικό, αν και στερούμαστε αρκετά extra χαρακτηριστικά και δυνατότητες λήψης έτσι. Το σημαντικό είναι πως οι λήψεις της είναι ανώτερης ποιότητας λόγω της μεγάλης ανάλυσης του αισθητήρα, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα. Μπορεί να τραβήξει video 1080p@30fps, 720p@60fps αλλά και slow-motion (768×432 pixels) αν θέλετε, με αρκετά καλά αποτελέσματα, θα πάρετε μια γεύση και μόνοι σας από το παρακάτω υλικό.

    desire 816 camera (2) (Large)

    desire 816 camera (3) (Large)

    desire 816 camera (4) (Large)

    desire 816 camera (5) (Large)

    desire 816 camera (Large)

    Φυσικά παρών είναι το HDR, οι πανοραμικές λήψεις, το “anti-shake” mode για πιό σταθερές λήψεις και τα υπόλοιπα που συναντάμε πλέον σε κάθε κάμερα, αλλά απουσίαζουν οι δυνατότητες που είδαμε και θαυμάσαμε στο One M8. To single-LED flash είναι αρκούντως ισχυρό, ενώ η εμπρόσθια 5 MPixel κάμερα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σας για video κλήσεις και selfies.

    Στον τομέα του ήχου, δε χρειάζεται να πούμε παρά μια λέξη: Boomsound. Τα διπλά, stereo ηχεία είναι παρακαταθήκη της HTC και τα απολαμβάνουμε σε κάθε high-end μοντέλο της, ενώ καταφέρνουν κάθε φορά να μας εκπλήσσουν με την καθαρότητα και την έντασή τους. Δεν έχουν βρεί ανταγωνιστή (ούτε από τα Xperia της Sony) και δε γνωρίζουμε αν θα βρούν σύντομα, μέχρι τότε είναι απλά κορυφαία.

    Όσο για την αυτονομία, η μπαταρία των 2600mAh είναι απλά “κανονική” για τα δεδομένα της συσκευής, αλλά το κακό είναι πως δεν αφαιρείται. Εφ’όσον τη διατηρείτε σε καλή κατάσταση βέβαια, θα αντεξει άνετα 6-7 ώρες αναπαραγωγής HD video και 5-6 ώρες συνεχούς χρήσης, ανάλογα με τη φωτεινότητα, τα power-saving χαρακτηριστικά που χρησιμοποιείτε, το Wi-Fi/3G/4G κ.λπ. Κοινώς, θα βγάλει πολύ άνετα το 24ωρο του απαιτητικού χρήστη.

    desire 816 (4)

    Το HTC Desire 816 θα είναι σύντομα και στα καταστήματα αλλά δυστυχώς δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η τιμή του. Με βάση τιμές εξωτερικού και την προϊστορία της HTC δύσκολα θα το δούμε κάτω από τα €400, μια τιμή που είναι οριακά ικανοποιητική για τα δεδομένα της συσκευής. Μη ξεχνάτε πως πρόκειται για μια ποιοτική κατασκευή με προηγμένο software, ακόμη κι αν δεν έχει κορυφαίες επιδόσεις στα benchmarks και τα 3D γραφικά λόγω του mid-range chipset της. Με όπλα την πολύ καλή και μεγάλη οθόνη, την αυτονομία και τα BoomSound ηχεία, αποτελεί ένα εξαιρετικό “multimedia” smartphone και συστήνεται ανεπιφύλακτα.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles