20.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Μήνυμα για επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης αποφάσεων και έργων για την Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου έστειλε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης

    oeb

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, για την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης αποφάσεων και έργων, που έχουν εγκριθεί από την Κυβέρνηση και αφορούν την ψηφιακή στρατηγική, έστειλε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα “Η Κύπρος στην Ψηφιακή Εποχή: Ευκαιρίες και προκλήσεις.” Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης αναφερόμενος στη σημασία της παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και αποφάσεων, καθώς και την ανάγκη για λήψη μέτρων εάν αυτά δεν υλοποιούνται, έκανε αναφορά για «ομάδα κρούσης», όπως την χαρακτήρισε, για την εφαρμογή των αποφάσεων.

    Μιλώντας για τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο, για περαιτέρω αύξηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από πολίτες και επιχειρήσεις, είπε ότι είναι σε εξέλιξη και «τρέχει» ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, την ανάπτυξη της ψηφιακής (online) κουλτούρας (και μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού), και την προβολή των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Να σημειωθεί ότι στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Κωμοδρόμος, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Ανώτερος Λειτουργός στο Υπουργείο Εμπορίου και Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Αντώνης Φραγκούδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας  της  Ομοσπονδιας Εργοδοτων & Βιομηχανων (ΟΕΒ) και ο Ανδρέας Ανδρέου, Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανίας του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΚΕΒΕ).

    Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, στην παρέμβαση του επισήμανε την ανάγκη ορθής αναθεωρημένης  στρατηγικής, κάνοντας αναφορά σε πέντε κύριους στόχους τους οποίους οριοθέτησε ως ακολούθως: Ανάπτυξη Υποδομών, Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών του κράτους, Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Ευημερία του Πολίτη, Κυβερνοασφάλεια και τέλος τον Ψηφιακό Αλφαβητισμό. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για επιμόρφωση και εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών ενώ τόνισε και τη σημασία του δικτύου οπτικών ινών καθώς και της ζήτησης για ψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο.

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, κύριος Γιώργος Κωμοδρόμος  εστιάστηκε στην σημασία που έχει το ζήτημα της ανάπτυξης των υποδομών, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η ψηφιακή τεχνολογία. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τουλάχιστον στο παρών στάδιο, η ζήτηση για ψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο είναι σχετικά χαμηλή. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη  αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού και πρότεινε να εκπαιδεύονται οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία.

    Στις δίκες τους τοποθετήσεις, ο κ. Φραγκούδης έκανε μνεία για την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών εφαρμογής της ψηφιακής στρατηγικής, και επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε και στην ιδέα για σύσταση ομάδας παρακολούθησης της υλοποίησης έργων και αποφάσεων, με τη συμμετοχή τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

    Τέλος ο κ. Ανδρέου, είπε ότι η ψηφιοποίηση είναι «θέμα επιβίωσης» για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι η ψηφιακή πολιτική θα πρέπει να διασυνδέεται και με άλλες πολιτικές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles